Siirry sisältöön
Ylpeästi töissä Hoivatiellä
08.02.2024 | 13:12

Wille Nurmiranta viihtyy työssään VillaVantaalla. Alun perin Nurmiranta tuli VillaVantaalle työharjoitteluun huhtikuussa 2018 ja varsinaiset työt hän aloitti vuotta myöhemmin. VillaVantaa on koti vahvaa tukea ja ohjausta tarvitseville kehitysvammaisille ja autismikirjon henkilöille.

– Aloitettuani työt VillaVantaalla, mua rekryttiin useita kertoja myös toiseen työpaikkaan. Kävin mutkan toisen työnantajan palveluksessa, vaikka oikeastaan ei ollut mitään syytä lähteä. Loppupeleissä halusin takaisin VillaVantaalle: meillä on mukava työyhteisö ja ohjaustyö on mielekästä, Nurmiranta pohtii.

Nurmiranta ei ole ainoa VillaVantaalle takaisin palannut työntekijä.

– En osaa tarkemmin sanoa, mistä se johtuu, mutta ihmiset ainakin selkeästi viihtyvät täällä. Työ on haastavaa, joten on luonnollista, että jaetaan kokemuksia ja tuetaan toisiamme. Kaikki tulee toimeen keskenään, vaikka ovat omanlaisiaan persoonia, Nurmiranta pohtii.

VillaVantaalla asuu aikuisia kehitysvammaisia, joilla suurimmalla osalla on autismin piirteitä ja lisäksi heillä voi olla mielenterveyden haasteita. Asukkailla on fyysistä toimintakykyä, ja osa asukkaista pystyy kulkemaan busseilla ja suorittamaan esimerkiksi terveysasioinnit itse. Yksikössä on käytössä yhteistyössä turvallisuusalan ammattilaisten kanssa valitut turvapainikkeet, jotka yhdessä yksikön toimintakäytänteiden ja paikannuksen avulla luovat entistä turvallisemman ympäristön niin asukkaille kuin työntekijöillekin.

– Haasteena voi olla impulsiivisuus; autisminpiirteet voivat olla haastavia, jos asukkaalla on kommunikaatio- tai tunnetilaongelmia ja ei toivottua käytöstä. Työnantaja järjestää meille erilaisia koulutuksia, ja työturvallisuuteen on satsattu. Keskeistä on hyvä perehdytys asukkaiden ennakkomerkkeihin, ja ylipäätään kouluttautuminen on todella tärkeää.

Opiskeluaikoina Nurmiranta ei ollut ajatellut tekevänsä tulevaisuudessa töitä kehitysvammaisten kanssa. Kuntoutuksen tukemisen harjoittelujakson paikaksi valikoitui kuitenkin VillaVantaa.

– Yllättyy positiivisesti, kun tulee tekemään tällaisen asiakasryhmän kanssa työtä. Kehitysvammapuolesta ei puhuta paljon kouluissa, ja ne ryhmät, jotka erikoistuvat keva-osaamisalalle, ovat todella pieniä.

Nurmiranta suorittaa nyt oppisopimusmuotoisena mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa nepsypainotuksella SDO:lla. Organisaatiotasolla koulutukseen osallistuu työntekijöitä vuosittain.

– On hienoa, että työnantaja aktiivisesti kouluttaa meitä. Koulutus on ollut todella laadukasta ja selkeää. Kun valmistun erikoisammattitutkinnosta, jään VillaVantaalle töihin, ja pidän tauon opiskelusta, ettei koko ajan ole kahta rautaa tulessa, Nurmiranta nauraa, mutta jatkaa:

– Saa nähdä, menisikö vielä korkeakouluun…

Hoivatien arvot ja maine saa Nurmirannalta kiitosta. Hoivatiellä on paljon erilaisia osaajia, ja yhteistyötä tehdään eri liiketoimintojen ja verkostojen välillä.

– Olen ihan ylpeästi Hoivatiellä töissä. Tykkään Hoivatiestä organisaationa ja sen taustalla olevasta tarinasta. Viihdyn täällä, organisaatiotasolla hommat pyörii, ja lisäksi on etenemismahdollisuuksia esimerkiksi esihenkilötehtäviin. Mun mielestä tärkeitä asioita on kattava työterveys, työnohjaajan käynnit ja tiimipalaverit. Yksikön johtajan kanssa voi jutella aina, jos on jokin tarve ja meille järjestetään tarvittaessa apua, Nurmiranta summaa.