Siirry sisältöön
Meillä jokainen on oma itsensä
24.10.2023 | 11:10

Nuortenkoti Aurora Ylitornio on 7-paikkainen perustason sijaishuollon yksikkö, joka sijaitsee Torniojoen törmän maisemissa Alkkulanraitilla. Aurorassa nuoren kuntoutumista tukee turvallinen suhde ohjaajiin. Nuoret harjoittelevat arjen taitoja, käyvät koulua, harrastavat ja elävät nuoren ihmisen tavallista elämää. Lisäksi nuori pääsee harrastamaan helposti: talvisin hiihtoladut ovat kävelymatkan päässä ja laskettelukeskukset lyhyen automatkan päässä.

– Aurora Ylitornion nuorilla esiintyy koulunkäynnin haasteita, ja lisäksi arjenhallintaan ja rytmiin liittyviä ongelmia. Myös kotona voi olla ongelmia, kertoo Auroran palveluvastaava Teemu Rossi.

Nuorten terveydentilan seurannasta sekä kuntoutusprosessin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat sairaanhoitaja ja omaohjaajat yhdessä nuoren ja nuortenkodin muun työryhmän kanssa. Sijoituksen aikana tehdään perhetyötä yhdessä sovitulla tavalla ja tavoitteiden mukaisesti.

– Vaikka jokaisella nuorella on omat haasteet, joita käsitellään omaohjaajan ja erilaisten menetelmien avulla, pidämme kuitenkin yllä yhdessä tekemisen meininkiä. Teemme ruokaa ja siivoamme yhdessä. Hoitava arki ja luottamus ovat olennaisia nuoren kuntoutumisessa, Rossi pohtii.

Yksikössä pidetään aina alkuviikosta viikkopalaveri, jossa sovitaan tulevan viikon ja viikonlopun yhteiset tekemiset. Talvisin laskettelu on nuorille tärkeä juttu, samoin luistelu. Luonto on Aurora Ylitornion ympärillä, joten yksiköstä tehdään paljon luontoretkiä Aavasaksalle.

Aurora Ylitornio on saanut kiitosta kodinomaisuudesta.

– Meille on sanottu, että täällä on sellainen ilmapiiri, että täällä viihtyy. En tiedä, miten me ollaan se luotu, mutta me pyritään arjessa ja toiminnassa siihen, että on kodinomaista. Kun nuoren mielestä täällä saa olla oma itsensä, silloin luottamussuhde on saavutettu.

Perusarki pyörii viikolla koulun ympärillä. On aamupalat, koulu, läksyt ja tuki koulunkäyntiin. Iltaisin on kaikille yhteistä harrastustoimintaa ja nuorten omia menoja. Nuoret käyvät välillä kotiharjoittelujaksoilla, mutta Aurora Ylitornioon tulee nuoria myös tukiviikonlopuille. Tukiviikonloput ovat mahdollisia, jos nuori on ollut aikaisemmin sijoitettuna yksikköön. Tuttujen ihmisten kanssa jatketaan sitä tukea ja työskentelyä, mitä nuori tarvitsee.

Yksikössä vaalitaan me-henkeä.

Nuoret lampsivat yleensä suoraan koulusta ohjaajien toimistoon.

– Pyrimme olemaan koko ajan läsnä. Kaikki täällä ovat persoonia ja pystymme hyödyntämään sitä, että ei olla samasta muotista. Nuorille se näkyy siten, että aina löytyy jokaiselle tuki aikuisista. Nuori ei välttämättä halua jutella omaohjaajalle kaikista asioista, mutta keskusteluaikaa löytyy sitten joltakin toiselta aikuiselta; tällöin on hyvä, että jokainen tekee työtään omalla persoonalla, Rossi sanoo ja nauraa:

– Saamme kuulla, että valitettavasti ohjaajatkin ovat täällä omia itsejään. Nuoret kyllä huomauttavat, kun ohjaajan tavarat ovat jääneet levälleen esimerkiksi sählypelin jälkeen. On onnistumisen merkki, että pystymme täällä toimimaan sen ajatuksen mukaan, että aina ei tarvi tykätä siitä mistä toinen tykkää, vaikka tykkää ihmisestä.

__________
Aurora Ylitorniossa on vapaita asiakaspaikkoja.
Lisätietoja antaa palveluvastaaava Teemu Rossi, p. 050 312 6135, teemu.rossi@hoivatie.fi.