Siirry sisältöön
Ympyrä on sulkeutunut
25.03.2024 | 15:22

Mari Paldanius aloitti helmikuun 2024 alussa Muhoksella sijaitsevassa Polokka-perhekuntoutuksessa yöohjaajana. Ympärivuorokautinen Polokka-perhekuntoutus on lasta suojaavaa kuntoutusta lapsiperheille, joissa vanhempien kyky toimia vanhempana on heikentynyt päihteiden käytön, kriisin, arjen hallinnan ongelmien tai psyykkisen sairastamisen vuoksi.

Paldaniuksen päätyminen Polokan työntekijäksi on erityislaatuinen tarina, sillä hänen ensikosketuksensa palveluun tapahtui asiakkaan näkökulmasta. Paldaniuksella on takana haastava polku, johon sisältyy ongelmia eteenkin alkoholinkäytön kanssa. Nämä samaiset ongelmat olivat lopulta syynä myös lastensuojelun väliintuloon reilu kymmenen vuotta sitten.

– Minut ohjattiin tällöin Polokka-perhekuntoutukseen, sillä minulla ei ollut enää keinoja selvitä tilanteestani omin avuin. Lääkitsin itseäni alkoholilla, enkä kunnolla ymmärtänyt, kuinka vakavaan pisteeseen olin ajautunut, Paldanius kertoo.

Paldanius saapui Polokkaan kahden tyttärensä kanssa kahdeksi kuukaudeksi kesäaikana. Polokkaan saapuessa hän oli katkera ja pelokas tulevasta.

– Alkuun oli haastavaa ja minun oli vaikea hyväksyä, miksi olen kuntoutuksessa. Pian kuitenkin ymmärsin olevani alkoholisti ja tarvitsevani apua. Tämä ymmärrys toi mukanaan uusia haasteita, kun aloin käsittämään, miten myös läheiseni ovat kärsineet alkoholinkäytöstäni.

Polokka-perhekuntoutus oli Paldaniuksen ja hänen tyttäriensä elämälle käänteentekevä kokemus. Paldaniuksen toiveena onkin, että sosiaalityöntekijät löytäisivät keinoja puuttua perheiden tilanteeseen hyvissä ajoin ennen kuin tilanne ehtii äityä pahaksi.

– Lastensuojelu oli minulle iso peikko. Päihdeongelmainen ei usein ymmärrä itse tilanteensa vakavuutta, ja olin kauhuissani, kun sosiaalityöntekijä ilmestyi ensimmäistä kertaa ovellemme. Kaunistelin tilannettani, sillä pelkäsin menettäväni tyttäreni.

Polokassa asiakkaat osallistuvat erilaisiin ryhmiin, kuten perheterapiaryhmään ja päihderyhmään. Lisäksi asiakkaille järjestetään yksilö- ja pariskuntakeskusteluja sekä perheryhmiä. Tavoitteena on lasten kasvuolosuhteiden turvaaminen ja perheen yhdessä pysyminen. Työskentelyssä keskitytään lapsen edun toteutumiseen, kiintymyssuhteen luomiseen ja vanhemmuuden taitojen vahvistamiseen. Paldanius kiittelee Polokan ilmapiiriä, joka mahdollisti kuntoutuksen kannustavan ja myönteisen otteen. Työntekijöiden tsemppi auttoi jaksamaan kuntoutusprosessin läpi, ja muut Polokan asiakkaat olivat korvaamaton vertaistuen lähde.

– Kun oli itse pohjalla, työntekijät tiesivät, kuinka kannatella. Kaikin puolin porukka Polokassa oli loistavaa. Meitä oli kuntoutuksessa kahdeksan perhettä, joilta sai tukea ja jaksamista kuntoutusprosessiin. Mieleen on jäänyt erityisesti juhannuksena pidetyt nyyttärit. Muiden asiakkaiden kanssa valmistimme hyvää ruokaa ja nautimme toistemme seurasta. Se oli ihan mieletön päivä.

Myös Paldaniuksen tyttärien muistot Polokan ajoilta ovat positiivisia. Vanhempi tytär muistelee erityisesti kesän uimareissuja, leipomista ja erilaisia pelejä, mutta myös työntekijöiden kanssa käytyjä keskusteluja ja toteutettuja harjoitteita. ”Polokka on yksi parhaista asioista, mitä minulle on tapahtunut”, tytär on myöhemmin todennut.

Kuntoutus käänsi elämän suunnan

Paldaniuksen perhe lähti Polokasta kahden kuukauden kuntoutusjakson jälkeen, jonka jälkeen asiakkuus jatkui intervallijaksojen muodossa. Intervallijaksot toteutettiin vuoden sisällä Polokasta lähdön jälkeen, ja ne tulivat Paldaniuksen mukaan juuri sopivaan aikaan.

– Asiakkuuteni avopäihdepalveluissa ja lastensuojelun kanssa jatkui vuosia Polokan jälkeen, joten missään vaiheessa ei tullut tunnetta, että olisin jäänyt yksin ilman tukea. Pidin edelleen yhteyttä toiseen Polokan asiakkaaseen, jonka kanssa kävimme välillä syömässä ja elokuvissa. Aloitin tuolloin myös osa-aikatöissä ja pääsin velkajärjestelyihin.

Kuntoutumisprosessi motivoi hakeutumaan opintojen pariin, ja vuonna 2013 Paldanius suoritti kotityöpalveluiden ammattitutkinnon, jota seurasi vuonna 2015 suoritettu kokemusasiantuntijan valmennus. Kokemusasiantuntijan koulutuksen jälkeen Paldanius pääsi avopäihdepalveluiden kuntoutusryhmään työkokeiluun.

– Työkokeilu varmisti, että haluan lähteä auttamaan muita. Vuonna 2019 valmistuin lähihoitajaksi mielenterveys ja päihdepuolen suuntauksella, ja vuonna 2020 aloin pyörittämään omaa kokemusasiantuntijan vastaanottoa terveyskeskuksessa. Ennen Polokan työntekijäksi siirtymistä ehdin myös toimia hengityshalvaustiimissä lähihoitajan roolissa.

Kuntoutuksessa Paldanius korostaa vertaistuen roolia. Taustansa ansiosta hän kokee työssään pystyvänsä peilaamaan asiakkaan tunnetiloja ja ymmärtämään, mitä tämä käy läpi.

– Ennen Polokkaa ajattelin olevani ainoa, joka kamppailee tällaisten asioiden kanssa. Vertaistuen myötä ymmärsin, että meitä on muitakin.

–Polokka antaa asiakkaalle uskoa, että asiat järjestyvät ja toipuminen on mahdollista. Polokan työntekijänä koen, että ympyrä on viimeinen sulkeutunut. Kuntoutus käänsi elämäni suunnan – pidän sitä lottovoittona.