Siirry sisältöön
Yhdessä olemisen iso voima
26.04.2024 | 12:41

Muhoksen vaativan sijaishuollon yksiköiden ja Pohjolan koulun nuokkari lisää yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Yhdessä olemisen voima on iso, ja erityisesti tässä ajassa tarvitaan toisen ihmisen läsnäoloa. ”Tuntuu turvalliselta tulla tänne, täällä on mukava turvallinen ilmapiiri”, nuokkarin kävijät kertovat.

Nuokkari avasi uudelleen ovensa viime syksynä vuosien hiljaiselon jälkeen. Paikalle tuli uudelleen tarvetta, kun korona pisti monen nuoren talon ulkopuoliset harrastukset jäihin. Nuorten tarve kokoontua ja tehdä asioita yhdessä viritti uudelleen idean nuokkarista, johon nuoret voivat kehittää omannäköistään vapaa-ajan toimintaa.  Mielenterveyden yksi tärkeä osa-alue on, että ihmisellä on mielekästä tekemistä. Yksi nuorista sen sanoikin: ”Arjen kannalta mukava tila: tuo sisältöä elämään.”

Nuoret saivat itse suunnitella nuokkarin sisustuksen, ja seiniä koristavatkin itse maalatut graffitit. Tilasta löytyy mukava sohva oleskeluun, biljardi- ja pingispöytä pelaamiseen, karaokelaitteet ja tietysti kahvikone. Nuoret ohjaajineen voivat tulla yksiköistä viettämään aikaa, pelaamaan pingistä, laulamaan karaokea tai juomaan kahvit. Sen lisäksi joka tiistai on teemallinen nuokkari-ilta, johon kaikki vaativan sijaishuollon yksiköiden nuoret ohjaajineen ovat tervetulleita.  Ohjelmassa on ollut mm. hemmotteluilta, elokuvailta, Halloween-juhlat, levyraati, karaokea, bändivierailuja ja grilli-iltoja.

Yksi esimerkki nuorten haluamasta ohjelmasta oli jälkihuollon ilta, jossa nuoret saivat kertoa, minkälaista jälkihuoltoa he toivoivat saavansa ja minkälaista tukea he tarvitsisivat sijoituksen jälkeen. Nuokkari voikin olla paikka, jossa nuoret voivat yhdessä puhua tulevasta elämästä, minkälaisia mielekkäitä arjen asioita se pitää sisältää ja miten he voisivat elää omien arvojen mukaista elämää.

Mielestäni nuokkarin paras juttu on se, että nuoret on osallistettu oman arkensa ja vapaa-aikansa suunnitteluun ja toteutukseen. He ovat myös ottaneet tilan omakseen, josta yksi merkki on se, että teemallisiin iltoihin on osallistunut suurin osa yksiköiden nuorista.

Nuokkari on hyvä esimerkki osallisuuden voimasta. Osallisuus tarkoittaa ainakin sitä, että osallistuu itse omaan elämäänsä, eräs nuori sanoitti. Osallistumisen kautta opitaan olemaan ja elämään yhdessä, mutta se koostuu myös mahdollisuuksista ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa asioihin. Juuri tähän myös nuokkarilla tähdätään, sillä osallisuus edellyttää myös luottamusta, että uskaltaa ilmaista mielipiteensä.

Yhteinen tila ja yhteinen tekeminen lisäävät yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.  Nuoret ovat voineet luontevasti tutustua myös muiden yksiköiden nuoriin ja työntekijöihin. Iltoihin on kuulunut paljon porinaa ja naurua, kun eri yksiköiden nuoret ja työntekijät ovat kokoontuneet yhteiseen olohuoneeseen viettämään aikaa ja tekemään yhdessä asioita.

---

Kirjoittaja Pilvi Morko toimii Muhoksella vaativan sijaishuollon yksiköiden erityistyöntekijänä.