Siirry sisältöön
Uusi valmennuspalvelu tarjoaa lappilaisille työnhakijoille jopa vuoden kestoisen tuen työnhakuun
06.02.2024 | 13:41

Uusi räätälöity palvelu työttömille työnhakijoille avautui Lapissa vuoden 2023 alussa. Hoivatien palveluesimies Anu Vanhatupa avaa, mitä valmennuspalvelu pitää sisällään ja kuinka se eroaa muista työnhakijoille tarkoitetuista palveluista.

"Aitoja kohtaamisia tavallisten asioiden äärellä”, näin Anu Vanhatupa kuvailee uutta räätälöityä valmennuspalvelua, joka on startannut Lapissa vuoden alussa. Palvelu on tarkoitettu lappilaisille työttömille työnhakijoille, jotka ovat valmiita ottamaan seuraavan askeleen kohti työelämää, ja jotka hyötyvät työllistymisen eri vaiheisiin saadusta yksilöllisestä tuesta.

Palvelun järjestää Hoivatie, Suomen yksi suurimmista kotimaisesti omistetuista sosiaalialan yrityksistä, joka toimii 18 paikkakunnalla yli 60 eri yksikössä. Hoivatie syntyi, kun Nuorten Ystävät ja Oulun Diakonissalaitos yhdistivät palveluliiketoimintansa.

– Räätälöity valmennuspalvelu on lähtenyt alun perin vastaamaan Helsingin kaupungilta tulleeseen tarpeeseen tarjota työttömille työnhakijoille uudenlaista tapaa valmentaa haastavassa tilanteessa olevia kohti avoimia työmarkkinoita. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja onnistuneita tuloksia Helsingissä ja nyt pääsemme toteuttamaan palvelua myös Lapissa, Vanhatupa esittelee palvelun syntytarinaa.

– Olemme saaneet äärimmäisen hyviä kokemuksia Helsingissä, jossa palvelu käynnistettiin pari vuotta sitten. Yli 70% asiakkaistamme pääsi valmennuksen jälkeen takaisin työelämään tai tutkintoon johtaviin opintoihin. Tavoite täällä Lapissa on vähintään sama.

Hoivatien ensimmäiset asiakasohjaukset ovat ehtineet käynnistyä vuoden alussa. Yhteistyö paikallisten TE-toimistojen ja Kuntakokeilujen asiantuntijoiden kanssa on lähtenyt Puusaaren mukaan hienosti käyntiin.

– Olemme todella iloisia, että saamme tarjota uusia työelämäpalveluita nykyisin myös Lapin alueella. Yhteistyö on käynnistynyt erinomaisesti ja tästä on hyvä jatkaa, kiittelee Vanhatupa.

– Tuotamme palvelua tiiviissä yhteistyössä paikallisen Arctic Career -yrityksen kanssa, joka tuo alueellisen asiantuntemuksen ja verkostot osaksi valmennuspalveluamme. Moniammatillinen ja eri taustoista tuleva tiimi vahvistaa työnhakijoiden yksilöllisten ja räätälöityjen polkujen rakentamista.

Seuraava askel kohti työelämää

Mitä Lapin räätälöity valmennuspalvelu sitten sisältää? Entä mitä se antaa työnhakijoille?

– Mukaan voivat hakea kaikki lappilaiset työttömät työnhakijat, jotka kokevat, että voisivat hyötyä jonkinlaisesta tuesta ja ajatusten vaihdosta omaan työnhakuun tai urapolun miettimiseen liittyen. Huomioimme valmennuksessa kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti mukana olevien elämäntilanteen ja mietimme myös, miten mahdollisia työllistymisen esteitä voi purkaa, Vanhatupa kertoo.


Työhönvalmentajan pitämä Voimakehä-valmennus on suosittu tapa käydä yhdessä läpi työnhakijan arvoja, kykyjä, ja osaamista.

Työnhakija saa itselleen vuoden ajaksi rinnallensa kulkijan, joka kulkee mukana työllistymisen eri vaiheissa. Hoivatien työhönvalmentajat auttavat hakijoita etsimään heille sopivan työ- tai koulutuspaikan.

Valmennuksen tavoitteena on, että hakija saa vahvistusta työelämä- ja hakutaitoihin sekä löytää oikeat kanavat työllistymiseen ja vaihtoehtoja jatkopolkuihin. Pyrkimyksenä on myös löytää yhdessä keinoja ylläpitää ja edistää työkykyä sekä arjen hallintaa.

– Valmennus alkaa aina lähtötilanteen, osaamisen ja vahvuuksien kartoituksella. Sen pohjalta teemme työnhakijan kanssa hänen toiveita ja tarpeita vastaavan suunnitelman ja lähdemme yhdessä kohti yksilöllisiä tavoitteita. Pitkäkestoisen valmennuksen hyötynä on, että asiakkaan tilannetta voidaan tarkastella kokonaisvaltaisesti ja esimerkiksi työnhaku ja työ- ja toimintakyvyn sekä terveydellisen tilanteen selvittäminen voivat kulkea rinnakkain, Vanhatupa muistuttaa.

 – Työskentelymme perustuu luottamukselliseen suhteeseen ja meille on tärkeää, että kaikki voivat tulla mukaan sellaisena kuin ovat.

Sitoutuneita työntekijöitä yrityksille

Vaikka työhönvalmentajat pyrkivät tukemaan eri työnhaun vaiheissa – tarvittaessa jopa suoraan työpaikalla, on työnhakija valmennuksessa aina aktiivinen toimija.

– Tiivis yhteistyö yritysten kanssa on äärimmäisen tärkeää, kun tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille. Tarjoamme työnantajille mahdollisuuden löytää motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä ja pitkäkestoisia ratkaisuja kohtaanto haasteeseen. Palvelun työnhakijoilla on valtavasti potentiaalia, jonka näkyväksi tekemisessä valmentaja voi auttaa, Vanhatupa toteaa.

Räätälöidyn valmennuspalvelun lisäksi Hoivatie tuottaa maksutonta Perhevapaalta työelämään valmennusta etänä Lapin alueella perhevapaalla oleville vanhemmille. Kyseessä on lyhytkestoinen (3 kk) valmennus, joka käsittelee perheen ja työn yhteensovittamista. Se sisältää 16 tuntia yksilöohjausta ja 10 tuntia ryhmäohjausta. Perhevapaalta työelämään valmennuksiin voi tutustua osoitteessa www.perhevapaaltatyoelamaan.fi 

Jos olet valmis haastamaan itsesi ja ottamaan askeleen kohti työelämää, hae räätälöityyn työhönvalmennuspalveluun täältä

---

Hoivatien työelämäpalvelut Lapin alueella