Siirry sisältöön
Resiinan tuella työelämään
23.04.2024 | 11:44

Siirtyminen työarkeen elämässä kohdattujen vaikeuksien jälkeen on ehdottomasti mahdollista. Tästä elävänä esimerkkinä toimii Henna (nimi muutettu). Korona-ajan jälkeen Henna oli omien sanojensa mukaan elänyt aika lailla ”hiljaiseloa”. Taustalla vaikutti pitkäaikaiset mielenterveysongelmat – vaikea ahdistus ja toistuva masennus. Henna koki toistuvia paniikkikohtauksia ja välillä ahdistus oli niin voimakasta, ettei hän uskaltanut lähteä yksin kotoa ulos. Lähiaikoina hän oli kuitenkin tehnyt paljon töitä mielenterveytensä eteen esimerkiksi osallistumalla erilaisille mielenterveyttä tukeville verkkokursseille ja etätapaamisiin. Psykoterapia oli vastikään myönnetty ja terapeutin etsintä oli hakusessa, kun Henna sai päätöksen työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen (TEAK) hakeutumisesta kesällä 2022. Kuntoutus on tarkoitettu kaikille työikäisille, joilla on haasteita työllistymisessä. Verkkosivujen selailun perusteella palveluntuottajaksi valikoitui Hoivatie.

–Olin TE-palveluiden asiakas ja Kelan kanssa tuli puhetta TEAKista. En tiennyt yhtään mitä odottaa kuntoutukselta. Katselin Hoivatien verkkosivuja ja silmiin osui valmentajaesittelyt. Katsoin, että kivan näköisiä tyyppejä ja laitoin hakemuksen vetämään, Henna kertoo.

Hoivatiellä TEAK kulkee nimellä Resiina. Resiinassa asiakas saa oman työhönvalmentajan ja tälle työparin, jotka tukevat, auttavat ja ohjaavat asiakasta työllistymisen edistämisessä, työpaikkojen kartoittamisessa, ura- ja koulutuspolkujen selvittämisessä sekä yrittäjyyskysymyksissä. Valmennukseen sisältyy säännölliset tapaamiset työhönvalmentajan kanssa, työpaikkakäynnit ja yhteispalaverit työkokeilupaikassa.

–Valmentajanani toimii Antti ja mukana on ollut ajoittain myös tämän työpari Pinja. Pidin kovasti siitä, että koko työllistymisprosessissa on ollut tukemassa neutraali, turvallinen henkilö, jolle on ollut helppo puhua. Olen pystynyt olemaan Antin seurassa oma itseni ja näyttämään tunteeni avoimesti. Nämä ovat asioita, joiden kanssa ajoittain kamppailen, Henna toteaa.

Monipuolinen kuntoutusjakso

Jo kuntoutuksen alusta lähtien Hennalle oli selvää, millaisiin työtehtäviin hän haluaisi työllistyä. Erityisesti puutarha- ja kulttuuriala vaikuttivat mielenkiintoisilta. Antin kanssa he kävivät tutustumassa erilaisiin työmahdollisuuksiin. Ensimmäinen käyntikohde, paikallinen puutarha, osoittautui syksyisen ajankohdan vuoksi toimimattomaksi vaihtoehdoksi työn kausiluontoisuuden vuoksi. Työkokeilun kohteeksi valikoitui siis kulttuuriala.

–Olen opiskelut englantilaista filologiaa, joten kulttuuriala myös tässä suhteessa sopi koulutustaustaani paremmin.

Pinjan kontaktien avulla työharjoittelupaikka järjestyi kulttuurituottaja Anna-Kaisa Kettusen kautta. Kettunen toimii The Irish Festival of Oulun tuottajana ja tuon tapahtuman puitteista löytyi myös Hennan ensimmäinen työkokeilupaikka.

–Hennan kanssa työskentely sujui heti mallikkaasti. Hän on hoitanut työtehtävänsä hyvin, ja näin työnantajan näkökulmasta yhteistyö Hoivatien kanssa on sujunut erinomaisesti. Työnantaja, työntekijän ja valmentajan väliset tapaamisen ovat selkeyttäneet prosessin kulkua, Anna-Kaisa kehuu.

The Irish Festival of Oulu on viisipäiväinen tapahtuma, joten se ei luonnollisesti riittänyt työllistämään Hennaa koko työkokeilujakson ajaksi. Kettusen työpiste sijaitsee Oulun kulttuuritalo Valveella, ja loput työkokeilupaikat löytyivät saman katon alta sijaitsevista organisaatioista – Teatteri Akseli Klonkilta ja Oulun juhlaviikoilta.

–Akseli Klonkilla tarvittiin apukäsiä teatterin järjestämään monologikilpailuun, jonka parissa olin työkokeilussa noin puoli vuotta. Oulun juhlaviikot olivat taas ikään kuin kesätyö, jossa osallistuin esimerkiksi Ilmakitaran MM-kisojen järjestelyihin, Henna kertoo.

Kettunen tykästyi Hennan työskentelytyyliin, ja kolmannen työkokeilujakson loppupuolella Valveen talossa sijaitsevalta Oulun ylioppilasteatterin toimipisteeltä vapautui yllättäen järjestösihteerin työtehtävä.

–Henna tuli heti mieleeni, kun alettiin pohtimaan uuden järjestösihteerin hakua. Tiesin, että häneltä onnistuu tehtävässä vaadittavien työtehtävien hallinta, kuten yleinen organisointi ja aikataulutus. Vein asiaa eteenpäin ja onnistuttiin kuin onnistuttiinkin saamaan Henna meille töihin järjestösihteeriksi toistaiseksi voimassa olevalla työsuhteella, Anna-Kaisa iloitsee.

Rohkeutta ja itsevarmuutta

Työllistymisen tuoma muutos on ollut Hennan mukaan huomattava. Aiemmin sosiaalisesta jännityksestä kärsinyt ja sisäänpäinkääntynyt nainen on muuttunut rohkeammaksi.

–Varsinkin alussa koin haasteelliseksi, kun työssä piti puhua paljon ihmisille. Vaikka alussa jännittikin paljon, kaikki kanssakäyminen on rohkaissut ja ollut aivan älyttömän hyvää harjoitusta. Sosiaalisten tilanteiden mukanaan tuoma jännitys ei ole täysin kadonnut, mutta nyt tiedän, että kyllä minä osaan ja selviän. Olen ymmärtänyt, että minullakin on taitoja, josta työyhteisö hyötyy. Pitkälle on siis tultu.

Myös Anna-Kaisa on havainnut samaisen muutoksen. Hänen mukaansa Henna uskaltaa nykyisin tuoda ajatuksiaan rohkeasti esille ja sanoittaa, mitä työssään tarvitsee.

–En osaa kuvitella, että Henna, joka aloitti meillä puolitoista vuotta sitten, olisi pystynyt tai tohtinut sanoittaa ajatuksiaan tällä tavalla. On ollut hienoa olla todistamassa tätä kehityskulkua.

Henna jatkaa työskentelyä järjestösihteerinä tyytyväisin mielin. Resiinan kuntoutus häämöttää loppuaan, ja jäljellä on vielä muutama tapaaminen Antin kanssa. Tukiverkkoja kuitenkin löytyy. Psykoterapia jatkuu vielä jonkin aikaa, ja työpaikalta saa myös tukea.

–Anna-Kaisa on tsempannut ja tukenut minua koko työjakson ajan. Olen oppinut tunnistamaan voimavarani ja tasapainottelemaan mielenterveydenhäiriöiden tuomien haasteiden kanssa. Välillä on ihan ok myöntää itselleen, että olo on kuormittunut.

–Olen kiitollinen kaikesta, mitä olen päässyt näkemään ja oppimaan. Olen myös ylpeä siitä, miten olen uskaltanut astua esille työyhteisössä. Tämä työ on osoittautunut minulle hirveän tärkeästi – hienoa, että pääsen jatkamaan sen parissa.