Siirry sisältöön
Jokainen kohtaaminen on psyykkistä valmennusta
15.08.2022 | 11:54

Ihmisen mieli on kuin irtokarkkihylly. Makuja, värejä ja muotoja on niin monenlaista, että karkkihyllyllä seisoessani tulee hämmennys: Maistaako kaikkia lajeja vai pitäytyisikö vanhoissa tutuissa turvallisissa vaihtoehdoissa?

Mielen hyvinvointia on tullut pohdittua paljon viime aikoina paitsi opinnäytetyön puitteissa myös esihenkilön roolissa. Tiimityö työpaikalla ei poikkea paljoakaan minulle tutusta jääkiekkomaailmasta. Kentälle tarvitaan hyviä pelaajia, joiden yhteistyön tuloksena raskaidenkin tappioiden jälkeen pystytään nousemaan voittajiksi. Jos jonkun pelaajan peli ei kulje, tarvitaan niitä joukkueen pelaajia, jotka kannattelevat joukkuetta myös huonoilla hetkillä.

Hyvä joukkuehenki ja vahva turnauskunto auttavat jaksamaan haastavimpienkin aikojen yli. Kuten Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmentaja Jukka Jalonen eräässä haastattelussa totesi: ”Jos tiivistän voittojemme taustan yhteen sanaan, se on yhteistyö.”

Vuorovaikutus, tunne- ja ongelmaratkaisutaidot ovat mielen hyvinvoinnin kulmakivet. Niin kuin fyysistä kuntoakin, omaa mielen hyvinvointiaan kannattaa treenata ja panostaa siihen. Ei ole niin huonoa peliä, etteikö sieltä löytyisi myös onnistumisia. Poimi onnistuminen seuraavaan peliin ja kehitä niitä osa-alueita, missä et tänään onnistunut.

Tsemppaa työkaveria ja tuuleta onnistumista reippaasti. Heitä työkaverille ylävitonen ja kehu häntä hyvästä suorituksesta. Liimaa juomapulloon kuva, mikä tuo sinulle positiivista fiilistä ja muistat hyvät fiilikset aina juomapulloa katsoessasi. Joskus voi olla paikallaan parin minuutin jäähy, jotta pystyy taas keskittymään suoritukseen.

Mielen hyvinvointi voi vaihdella suurestikin eri päivinä ja on tärkeää oppia tunnistamaan omat voimavaransa.

Arjen pienillä asioilla voidaan edistää mielen hyvinvointia työpaikalla. Sen ei tarvitse olla suuria tekoja, vaan usein pelkkä kuulumisten kysyminen ja läsnä oleminen riittävät. 

Esihenkilönä tunnistan haasteen, että minun pitää tuntea omat pelaajani, jotta voin saada hyvinvoivan, yhteen puhaltavan joukkueen. Onnekseni olen saanut vahvat, ammattitaitoiset työtiimit, joissa vahva puolustus tukee taitavia hyökkääjiä arjen tuoksinnassa, jolloin minun on ”valmentajana” helppo tuuletella kentän laidalla loistavia pelisuorituksia.

Samaa pätee asiakastyöhömme: Jokainen kohtaaminen on psyykkistä valmennusta ja jokainen kohtaaminen on mielen hyvinvoinnin tukemista. Vaikka mieli on suuri palapeli, loppujen lopuksi hyvin pienillä asioilla saamme arkeen positiivisuutta ja mielen hyvinvointia tukevia asioita.

--

Kirjoittaja Janika Saastamoinen toimii palveluvastaavana tukiasuntotoiminnassa Oulussa ja Muhoksella.