Hoivatien Isäryhmä kokoaa yhteen perhehoitajina toimivia isiä. Ryhmä toimii työnohjauksellisella periaatteella ja antaa isille mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia sekä pohtia ratkaisuja mieltä vaivaaviin pulmiin. Ryhmän vetäjänä toimii psykoterapeutti ja työnohjaaja Tuomo Kinnunen.
– Pääasiassa keskustelemme ajankohtaisista asioista. Perhehoitajilla on aina mielessä tiettyjä teemoja ja tapahtumia, joita haluavat pohtia yhdessä luotettavassa ympäristössä, Kinnunen kertoo.
Toiminta on pitkälti asiakaslähtöistä, ja perhehoitajat saavat vaikuttaa tapaamisten sisältöön. Tapaamisia on kerran kuussa, ja parhaimmillaan ryhmään on osallistunut seitsemän perhehoitajaa. Toiminta on luottamuksellista ja vaitiolovelvollista.
– Minun roolini on johtaa tapaamisten kulkua ja pitää keskustelua liikkeellä. Psykoterapeuttina tuon myös keskusteluun ammatillista näkökulmaa. Ryhmä on turvallinen paikka, jossa jakaa asioita, Kinnunen summaa.
Idea ryhmän perustamiseen lähti perhehoitajilta itseltään. Isät kokivat tarvetta päästä vaihtamaan kokemuksia yhteisessä ympäristössä. Toiminta käynnistyi syksyllä 2020, ja myöhemmin keväällä 2022 käynnistyi myös etäisäryhmä, johon osallistuu perhehoitajia ympäri Suomea. Ryhmiin osallistuu sekä sijais- että tukiperheiden perhehoitajia.
– Kyllä ryhmä on ollut sellainen henkireikä ja tapaamisia odottaa aina innolla, kertoo perhehoitaja Mikko Mertala.
Ryhmän kannattelevaksi voimaksi Mertala kokee yhteenkuuluvuuden – perhehoitajat jakavat samankaltaisia kokemuksia arjen haasteista, mutta myös onnen ja ilon aiheista.
– Olen huomannut, että me kaikki saamme melko samanlaisista asioista tyydytystä ja jaksamista perhehoitajan työhön. On helpottavaa tietää, että on joku kenen kanssa jakaa arjen kokemuksia eikä haasteiden kanssa ole yksin, Mertala jatkaa.
Isillä on käytössä WhatsApp-ryhmä, joka toimii tapaamisten koordinoinnin apuna. Vaikka ryhmässä ei virallista vertaistukikeskustelua voikaan käydä, voidaan sopia yleisluontoisesti päivän aihepiiristä, ryhmään osallistujista ja tapaamispaikasta. Yleensä tapaamiset järjestetään Hoivatien tiloissa, mutta niitä on pidetty myös muissa vaihtelevissa kohteissa, kuten laavulla luonnon keskellä. WhatsApp-ryhmästä saa myös neuvoa käytännön asioihin.
– On hyvä, että ohjausta ja neuvoa on saatavilla nopeasti. Olen itse esimerkiksi kysynyt neuvoa, kuinka hankkia perhehoidossa oleville lapsilleni passit, ja sain heti käytännön ohjeistusta muilta isiltä, Mertala kertaa.
Turvallinen ja luotettava vertaistukiympäristö on isäryhmän toiminnan ydin. Ryhmä kannattelee arjessa eteenpäin ja tarjoaa mahdollisuuden käsitellä niin iloja kuin suruja vertaisten kanssa.
– Pieni on suurta, ja tässä ryhmässä tuo merkitys korostuu. On tärkeää tietää, että kukaan ei ole yksin, Kinnunen summaa.
Täytä lomake, otamme sinuun pian yhteyttä.