Siirry sisältöön
Värikästä, ammatillista, lämmintä!
24.10.2023 | 11:24

Mitä ympärivuorokautinen palveluasuminen on? Mikä Fantti on ja millaista arki Fantissa on?

Fantti on yksikkö vammaispalvelun erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Me ollaan auki aina, ja arkisin lapset käyvät peruskoulua Nuorten Ystävien koululla, jatko-opintoja Luovilla tai osallistuvat päivätoimintaan VillaVakassa. Fantin arjessa harjoitellaan esimerkiksi kommunikaatiota, arjen askareita, vietetään mielekästä vapaa-aikaa ja tehdään retkiä. Viikoittaiseen ohjelmaan kuuluvat askartelukerho, musiikkikerho, liikuntasalivuoro, leivontakerho sekä leffailta. Arki on värikästä, vauhdikasta, lapsiperheen näköistä. Joskus kiukku tulee kylään ja siitä selvitään turvallisten aikuisten kanssa. 

Millaisia työnimikkeitä Fantin työntekijöillä on ja mitä työpäivät pitävät heillä sisällään? 

Fantissa kaikki aikuiset ovat ohjaajia. Koulutustaustalta löytyy monenlaisia tutkintoja: lähihoitaja, sosionomi, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, puhevammaisten tulkki. Lisäksi meillä koulutetaan lähihoitajia oppisopimuskoulutuksen kautta. Erityisosaamista löytyy nepsystä, mielenterveystyöstä, kommunikaatiosta ja positiivisesta johtamisesta. Tänä vuonna koko tiimin ammattitaitoa tuetaan erityisesti nepsyn erityispiirteisiin liittyen ja ensimmäiset konkreettiset hedelmät on tämän osalta jo päästy poimimaan osana asiakastyötä. Päivittäisen ohjaustyön lisäksi, meillä on käytössä omaohjaajamalli ja erilaisia vastuutehtäviä, esimerkiksi turvallisuus- ja virikevastaavat. Arkena lapset ovat koulussa, jolloin aamupäivästä ehditään hoitaa juoksevia asioita, lääkärikäyntejä sekä kirjallisia tehtäviä.

Millaista työ vammaispalveluiden yksikössä oikeasti on? 

Värikästä, ammatillista, lämmintä, lempeää, aktiivista, joskus kiukuttaa ja sitten taas naurattaa. Välitöntä. Työ haastaa ja tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä ammattilaisena. 

Mikä on hassuinta, mitä työssä on sattunut? 

Kyllä ne on niin hassuja juttuja, ettei niitä voi kirjoittaa!

Mikä on parasta työssäsi? 

Vaihtelevat päivät, mielenkiintoinen työn sisältö, ammatillinen haasteellisuus. Huippu tiimi, huumori ja yhteisöllisyys. Koulutus- ja kehittämismyönteinen organisaatio. 

Kerro jotakin, mitä kaikkien tulisi tietää vammaispalveluista ja kehitysvammaisista. 

Vammaistyö vie herkästi sydämen ja alalla on useita, jotka tulivat tekemään "vain yhden vuoron" ja täällä sitä ollaan vuosien jälkeenkin. Meidän arki Fantissa on ajallisesti niin kuin missä tahansa lapsiperheessä, mutta erityisentuen twistillä.

Kysymyksiin vastasi Fantin palveluvastaava Maija Tiitinen.