Siirry sisältöön
Avustaja mahdollistaa vapaa-ajan viettämisen
24.10.2023 | 11:20

Henkilökohtaisille vapaa-ajan avustajille on vammaispalveluiden saralla kysyntää. Vapaa-ajan avuksi kutsutaan usein sellaista henkilökohtaista apua, joka mahdollistaa vammaisen henkilön yhteiskunnallisen osallistumisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen.

–Tarkoitus on mahdollistaa asiakkaan vapaa-ajanvietto. Tämä voi olla esimerkiksi harrastuksiin osallistumista, ulkoilua, elokuvissa käyntiä sekä yleistä asiointia vaikkapa kaupassa tai kirjastossa – siis kaikenlaisia arkisia asioita, kertoo Nuutinrannan ohjaaja Suvi Paakkinen.

Asukkaille vapaa-ajan avustaja on korvaamattoman tärkeä, sillä se mahdollistaa vapaan liikkumisen ja mieluisiin toimintoihin osallistumisen. Avustajan työ ei vaadi aiempaa kokemusta ja tehtäviin perehdytetään tapauskohtaisesti. Työajat sovitaan yhdessä asiakkaan henkilökohtaisten menojen mukaan.

–Myös asukkaat itse osaavat opastaa, mihin apua tarvitsevat, ja tietysti myös me ohjaajat olemme perehdytyksessä mukana. Tämä on sellaista työtä, jota oppii tekemällä.

Kesän aikana Nuutinrannan asukkaat ovat ehtineet tehdä omien vapaa-ajan avustajiensa kanssa jo kaikenlaista. On käyty muun muassa elokuvissa, uimassa ja Päijänne-risteilyllä. Työpäivät ovat vaihtelevia ja monipuolisia, ja myös avustaja itse voi vaikuttaa päivän kulkuun ja keksiä yhteistä tekemistä.

–Työn avulla pääsee tutustumaan kehitysvamma-alaan, työn oppii nopeasti ja mikä parasta – se on mukavaa arkisten asioiden parissa touhuamista.