Siirry sisältöön
Askel työelämään Räätälöidyn valmennuspalvelun avulla
29.03.2023 | 13:55

Kun Sonja Jurmu aloitti Räätälöidyn valmennuspalvelun parissa, oli hän työttömänä kolmatta vuotta. Työmotivaatiota Jurmulta löytyi, mutta työpaikkojen etsiminen ja hakemuksien laatiminen tuntui haastavalta. Siksi hän innostuikin, kun työllisyyspalveluiden asiantuntija ehdotti hakeutumista Hoivatien Räätälöidyn valmennuspalvelun pariin.

– Olin avoimesti mukana heti, kun kuulin palvelusta. Tavoitteenani oli työllistyä mahdollisimman nopeasti, että pääsisin kiinni työelämään, Jurmu kertoo.

Helsingin kaupunki ja Hoivatie tekevät yhteistyötä työttömien työnhakijoiden saattamisessa takaisin työelämään. Asiakkaat ohjautuvat Räätälöidyn valmennuspalvelun piiriin Helsingin kaupungin työllisyyspalveluiden ohjaamana. Innovaatiokumppanuus näiden kahden toimijan välillä mahdollistaa toimivan kommunikaation sekä jatkuvan kehittämistyön. Lisäksi kumppanuus vahvistaa yhteisen ymmärryksen kirkastumista ja aitoa vuorovaikutusta. 

Jurmu oli aikaisemmin suorittanut matkailualan ammattikoulututkinnon, ja ennen Räätälöityyn valmennuspalveluun siirtymistä hän oli mukana Stadin ammattiopiston nuorten työpajalla Herttoniemen keramiikkapajalla. Ensimmäisellä tapaamisella työelämäasiantuntija Minna Pirhonen tuli tapaamaan tulevaa asiakastaan juuri keramiikkapajalle.

– Koin todella helpoksi sen, että Minna tuli sinne missä olin, eikä tarvinnut itse lähteä minnekään. Pidin valmennuksessa siitä, että tapasimme vaihtelevissa paikoissa – se oli sellaista, että mennään maailman mukana, Jurmu toteaa.

Työkokemus kasvatti itseluottamusta

Valmennuksen aikana Jurmu kokee oppineensa työnhaussa vaadittavia taitoja. Näitä ovat muun muassa työhakemuksen ja ansioluettelon tekeminen sekä työhaastattelutilanteen harjoittelu. Neljä kuukautta valmennuksen aloittamisen jälkeen Jurmu sai työpaikan Ikeasta. Hän kuvaa Ikeaan laadittua työhakemusta huipuksi ja itsensä näköiseksi.

– Olen oppinut, että työhakemukset ovat todella tärkeitä, ja niissä saa näkyä persoona. Välillä voi jopa vitsailla ja leikitellä – työnhaun ei tarvitse olla niin kamalan vakavaa.

Ikean työjakson jälkeen Jurmu on ehtinyt työskennellä hotellin vastaanotossa sekä nykyisessä vakituisessa työtehtävässään jäteaseman asiakaspalvelutehtävissä. Työkokemusten kautta Jurmu on oppinut asioita myös itsestään työntekijänä.

– Olen aina tiennyt, että olen hyvä asiakaspalvelija. Ikeassa käsitys omista kyvyistä kuitenkin kirkastui, koska työympäristö oli haastava. Kokemus vahvisti myös ammatillista itsetuntoa. Hotellissa työskentelyn aikana tuli puolestaan selvitettyä, että jatkuvat viikonloppu- ja iltavuorot eivät ole minua varten.

Työllistymisen vaikutukset näkyvät myös muilla elämän osa-alueilla. Itsetunto ja luottamus omaan osaamiseen ovat parantuneet. Myös aiemmin vaivanneet ahdistus- ja masennusoireet ovat helpottuneet työllistymisen myötä.

– Koen olevani yhteisöllinen ihminen, joten se, että on paikka mihin mennä, nostattaa mielialaa.

Kokemuksena Jurmu kuvaa valmennusta hyödylliseksi ja positiiviseksi – ”parhaaksi mahdolliseksi”. Kiitosta saa myös työelämäasiantuntija Minna, jonka kanssa yhteistyö pelasi alusta alkaen. Erityisesti Jurmu kertoo mieleen jääneen valmennuksen jälkeisen kahvitteluhetken Minnan kanssa.

– Toivottavasti muutkin valmentajat ovat yhtä huippuja tyyppejä kuin Minna, Jurmu toteaa.

Kaiken kaikkiaan työelämään siirtyminen on sujunut Jurmun osalta erittäin hyvin. Ikeasta hän sai positiivista palautetta ja silloisesta esihenkilöstään elinikäisen suosittelijan. Myös työelämäasiantuntijalta satelee kehuja:

– Pienillä viilauksilla Sonja työllistyi jo neljässä kuukaudessa. Ajantasainen osaaminen, alan täsmentyminen ja tyyppi on niin timanttinen. Muuta ei sitten tarvitakaan.

Kiinnostuitko Räätälöidystä valmennuspalvelusta?Lue lisää