Siirry sisältöön
Ammatillinen kuntoutus oli uuden alku
01.09.2022 | 14:59

Pari vuotta sitten Mikon tulevaisuus ei näyttänyt valoisalta. Haastava elämäntilanne oli johtanut sairastumiseen keskivaikeaan masennukseen. Luovuttaminen oli monesti aiemmin ollut Mikolle helppoa mutta tällä kertaa se ei ollut vaihtoehto, sillä ongelmistaan huolimatta Mikon tavoite oli työllistyä. Apu löytyi Hoivatien ja Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta.

Muutama vuosi sitten Mikko päätti keskeyttää opinnot ammattikorkeakoulussa. Tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinnosta oli suorittamatta enää lopputyö ja muutama kurssi. Lukiokin oli aikoinaan jäänyt kesken.

– Luovuttaminen on ollut mulle aina helppoa. Jos asiat ei mene hyvin niin olen antanut niiden olla.

Samoihin aikoihin päättyi myös pitkä parisuhde. Mikko tunnisti itsessään masennuksen oireita.

– Alkavaa masennusta oli varmasti ollut jo vuoden tai pari, koska mieli oli alkanut mennä pikkuhiljaa maata kohti. Opintojen keskeytyminen ja parisuhteen päättyminen tekivät arjesta haasteellista.

Vaikka opinnot keskeytyivät, niin Mikon oli pidettävä joistakin arjen rutiineista kiinni, sillä hän oli jo pari vuotta auttanut säännöllisesti iäkästä tätiään käyden hänelle viikoittain kaupassa sekä käyttäen häntä asioilla ja lääkärissä.

- Unirytmi pysyi sen vuoksi normaalina ja se varmaan pitikin homman jotenkin kuosissa. Tätini kuitenkin kuoli aivan yllättäen.

Syville vesille

Tädin kuoleman jälkeen Mikko ei enää saanut oikein mitään aikaiseksi. Kämppä oli koko ajan hirveän sekaisin ja pientenkin asioiden hoitaminen tuntui ylivoimaisilta. Vaikka Mikko omien sanojensa mukaan ui tuolloin syvissä vesissä, niin takaraivossa jyskytti kuitenkin arjen realiteetit. Töihin oli päästävä, jotta vuokrat ja laskut pystyisi hoitamaan. Mikko tehtaili työhakemuksia IT-alan yrityksiin ja etsi samalla muita vaihtoehtoja tilanteensa parantamiseksi.

– Omat mahdollisuudet tulevaisuuden suhteen tuntuivat silloin hirveän olemattomilta. Pelotti, että käykö tässä sittenkään hyvin. Pääsenkö koskaan töihin tai ylipäätään elämässä eteenpäin? Vaikka tilanteeni ei tuolloin ollut hyvä, päätin että nyt en voi luovuttaa.

Mikko tilasi ajan terveyskeskuksen psykiatriselle sairaanhoitajalle ja tapasi myös lääkärin. Diagnoosi oli nopeasti selvä, keskivaikea masennus. Sairaanhoitaja antoi vinkin Oulussa toimivasta Hoivatien ja Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta, Resiinasta.

– Tutustuin netissä Resiinaan ja ammatillinen kuntoutus alkoi heti tuntua mulle hyvältä vaihtoehdolta. Toivo heräsi, että tämähän on juuri sitä mitä etsin. Tiesin heti, että tätä mahdollisuutta en voi jättää käyttämättä. Laitoin paperit Kelaan ja onnekseni pääsin melko pian Resiinan kuntoutukseen.

Resiinasta löytyi tarvittava tukiverkko

Resiinan työhönvalmentajan tavattuaan Mikolle tuli heti tunne, että jos jostakin on apua hänen tilanteessaan niin ammatillisesta kuntoutuksesta. Resiinassa Mikon yleistilanne selvitettiin perusteellisesti, kartoitettiin vahvuudet sekä kehitettävä asiat. Työllistymiseen tähtäävän suunnitelman tavoitteeksi asetettiin työpaikan löytyminen IT-alalta työkokeilun kautta.

– Olin hakenut koko ajan aktiivisesti töitä ja tavallaan se prosessi nyt Resiinan avulla tehostui.
Sain Resiinasta rinnallakulkijaksi työhönvalmentajan, joka tsemppasi ja auttoi minua tavoitteeni saavuttamisessa. Oli helpompi itsekin olla valppaana ja tehdä hakemuksia, kun työhönvalmentaja kannusti eteenpäin. Motivaatio päästä eteenpäin vain vahvistui.

Työkokeilupaikka löytyikin nopeasti oman alan yrityksestä. Työ oli myynti- ja asiakaspalvelutyötä.

– Parissa viikossa kuitenkin selvisi, että se ei ollut yhtään minun juttu. Ajattelin, että jos on muita mahdollisuuksia, niin tässä vaiheessa ne on työhönvalmentajan kanssa kaivettava esiin.

Oikea paikka, täydellinen ajoitus

Kuin kohtalon johdattelemana Mikko sai yllättäen soiton toisesta IT-alan yrityksestä, jonne hän oli jo aiemmin hakenut töihin. Kutsu kävi työhaastatteluun, joka menikin mainiosti. Mikko keskeytti meneillään olevan työkokeilun ja aloitti samantien uuden työkokeilun uudessa työpaikassa.

– Sain sieltä kuuden kuukauden työkokeilupaikan IT-laitteiden huollossa. Tämä tuntui heti omalta hommalta, sillä olenhan koko ikäni ”rautapuolen” kanssa askaroinut. Tiesin, että nyt ollaan vahvoilla, sillä oma osaamiseni ja kiinnostukseni juuri siihen hommaan on todella vahvaa.

Työkokeilu lähti loistavasti käyntiin. Mikko ja Resiinan työhönvalmentaja pitivät kokeilun ajan säännöllisesti yhteyttä. Työkokeilun myötä Mikon elämäntilannekin alkoi selkiytyä.

– Ja eihän mulla ollut työhönvalmentajalle kuin loistavia uutisia. Viihdyin työkokeilussa todella hyvin. Uutta oppi joka päivä ja työkaverit oli aivan loistavia. Koko paketti tuki täydellisesti minun ammatillisia pyrkimyksiä. Alusta lähtien tuntui, että mulla olisi tässä nyt elämäni mahdollisuus. Niinhän siinä sitten kävi, että puolen vuoden työkokeilun jälkeen sain ensin kolmen kuukauden työsopimuksen ja sitten minut vakinaistettiin!

Mikko ja Resiinan työhönvalmentaja kulkivat yhteisiä raiteita pitkin kokonaisen vuoden. Mikko on kiitollinen saamastaan tuesta ja mahdollisuudesta. Resiina antoi Mikolle tukiverkon, mihin oli helppo nojata, kun usko oli välillä koetuksella.

– Loppujen lopuksi tarvitsin persuuksille potkijaa, jotta pääsin eteenpäin. Olen läpi elämän aina luovuttanut liian helposti. Resiinassa ei sitä mahdollisuutta annettu. Ei silloin senkään pidä luovuttaa, joka Resiinan palveluiden piiriin pääsee. Resiina on tukiverkkona äärimmäisen vahva.