Siirry sisältöön

Hoivatie Akatemia käynnistyy 7.9.2022

06.09.2022 | klo 16:06

Mikä Akatemia?

Hoivatie Akatemia on yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston kanssa oppisopimuskoulutuksena toteutettava esihenkilökoulutus, jossa perehdytään lähijohtamisen kannalta keskeisiin teemoihin. Akatemia tarjoaa tilaa pysähtyä ja pohtia yhdessä kollegojen kanssa kokemuksia arjen johtamisesta. Akatemia toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa, ja se haluttiin tarjota esihenkilöille, koska yhtiönä Hoivatie on uusi.

– Tavoitteena on Hoivatien yhteinen kehitysmatka, jossa tuetaan esihenkilön johtamistaitoja ja kasvua esihenkilönä. Akatemia rakentaa ja tukee yhtenäistä johtamiskulttuuria, positiivista johtamista. Koulutus kytkeytyy vahvasti arjen tekemiseen, kertoo Hoivatien kehitysjohtaja Mikko Oranen.

Koulutuksen läpileikkaavina teemoina koko vuoden ajan ovat dialoginen ohjaus ja positiivinen johtaminen.

Positiivinen johtaminen on johtamisteoria, joka perustuu humanistiselle ihmiskäsitykselle ja arvomaailmalle. Positiivisella johtamisella voidaan tutkitusti edistää henkilöstön hyvinvointia ja työn imua, jotka mahdollistavat laadukkaan ja tuloksellisen toiminnan inhimillisesti kestävällä tavalla. Positiivinen johtaminen on tullut Hoivatiellä tutuksi aikaisempien esihenkilökoulutusten kautta.

– Olen iloinen, että positiivinen johtaminen on haluttu ottaa johtamiskulttuurin rakentamisen punaiseksi langaksi, ja että sitä viedään systemaattisesti eteenpäin Hoivatie Akatemian kautta, positiivisen johtamisen tutkija ja kehittäjä Sanna Wenström Oulun ammattikorkeakoulusta sanoo. 

Positiivinen johtamisen keskeisin osa-alue on vuorovaikutus, jota koulutusohjelmassa edistetään dialogisen ohjauksen keinoin. 

Dialoginen ohjaus on emeritusprofessori Mikael Leimanin kehittämä teoreettinen viitekehys aidosti asiakaslähtöiseen työskentelyyn. Hoivatien toisessa omistajaoraganisaatiossa Nuorten Ystävillä dialoginen ohjaus otettiin käyttöön jo vuonna 2015.

– Tänä päivänä meillä Hoivatiellä työskentelee useita dialogisen ohjauksen osaajia asiakastyön kentällä ja lähiesihenkilönä. Dialogista ohjausta voidaan pitää ymmärryksen työvälineenä, ja sen tärkein tehtävä on lisätä ihmisen osallisuutta ja toimijuutta. Vaativan asiakastyön kontekstissa dialogisen ohjauksen avulla tutkitaan asiakkaan ilmaisua, ongelman ulottuvuutta ja toimijuuden esteitä sekä mahdollisuuksia. Keskeistä on yhteyden rakentaminen, kuulluksi, kohdatuksi ja ymmärretyksi tuleminen. Miten dialogisen ohjauksen viitekehystä voi hyödyntää esihenkilön työssä, tätä pohdimme yhdessä syyskuun Akatemiassa, Hoivatien kehittäjäasiantuntija Amira Bushnaief sanoo.

Koulutuksen kesto on noin vuosi, ja siihen osallistuvat kaikki Hoivatien esihenkilöt. Koulutus käynnistyy 7.9.2022 Hoivatien kehittämispäivien yhteydessä ja se koostuu yhdeksästä koulutuspäivästä, päätösseminaarista sekä sovittavista tehtävistä, jotka sidotaan oman työn ja organisaation kehittämiseen.

– Mahtavaa saada porukka kasaan ensimmäistä kertaa, Oranen iloitsee.

 

Hoivatie Akatemia käynnistyy 7.9.2022